top of page
  • Foto van schrijverFrank Mekel

Flow will beat the Corona Virus!

Bijgewerkt op: 1 jul. 2020


Hoe kun je de gevolgen (economische, achterstanden, maatschappelijke) van COVID-19 verslaan? Vind je flow!


Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat mensen tijdens een (intelligente) quarantaine net zo productief kunnen zijn als voor de uitbraak, als ze zich bezig houden met uitdagende meetbare activiteiten.


In feite kan het vinden van de juiste activiteit betekenen dat je tijdens de quarantaine hetzelfde welzijn ervaart als wanneer je niet in quarantaine zou zijn. De kunst is uiteraard om die te vinden en dat is niet altijd een makkelijke opgave.

Het is een gewaagde verklaring. Maar daar zijn veel redenen voor, en de gegevens zijn overtuigend:


"Flow lijkt de negatieve effecten van onze intelligente quarantaine te verzachten."

 'Flow' is de term die onderzoekers gebruiken om een staat van volledige onderdompeling in een activiteit te beschrijven waarbij alle vijf de neuro chemicaliën, Dopamine, Noradrenaline, Endorfines, ,Anandamide en Serotine tegelijkertijd vrij komen. Flow-activiteiten zijn zo alomvattend dat het moeilijk is om iets anders te (be)denken. Mensen bereiken flow op verschillende manieren door videogames te spelen of een app voor vreemde talen te gebruiken. Activiteiten zoals bakken, houtbewerking en joggen kunnen in aanmerking komen, afhankelijk van het uitdagingsniveau. Lezen en tv kijken, terwijl het leuk is, zijn geen flow-activiteiten.


Flow-activiteiten kunnen de beste remedie zijn om te ontsnappen aan de zorgen die gepaard gaan met periodes van onzekerheid en wachten tot 1 september #blijfthuis.

Bij verschillende studies zijn meer dan 100.000 mensen betrokken, variërend in leeftijd van 15 tot 71 jaar. De deelnemers werd gevraagd een online enquête in te vullen waarin hun ervaringen van de afgelopen weken werden beoordeeld met betrekking tot flow, welzijn en mindfulness - wat inhoudt dat de focus op het huidige moment moet worden gelegd, ofwel door meditatie of andere mindfulness-oefeningen. Het doel van de studie, was om strategieën te identificeren voor het omgaan met nood, met name onder degenen die quarantaine ervaren.


Degenen die zich bezighielden met flow-activiteiten rapporteerden meer positieve emoties, minder ernstige depressieve symptomen, minder eenzaamheid, gezonder gedrag en minder ongezond gedrag. De voordelen werden groter naarmate de quarantaine doorging.

Flow heeft de relatie tussen quarantaine lengte en de meeste welzijns maten aanzienlijk gemodereerd", rapporteren de auteurs in het onderzoek. "Sterker nog, mensen in een lange quarantaine die de afgelopen week meer dan gemiddelde flow-ervaringen rapporteerden, waren niet slechter af dan mensen die nog niet in quarantaine waren.

Naarmate de quarantaine toeneemt, zullen mensen misschien merken dat de verveling van isolatie hun zorgen de vrije loop laat, met weinig anders om hun geest bezig te houden. Als mensen daarentegen activiteiten kunnen vinden die hun aandacht absorberen, voelen de dagen korter en de weken dus draaglijker. 


Wat mijn eigen intelligente quarantaine-ervaring betreft, heb ik deze momenten van flow onlangs ervaren door samen met anderen een avond training te volgen via google hangouts en een studie te volgen over de wetenschappelijke achtergronden van Flow.

Veel mensen vertellen mij dat ze brood bakken en hun kasten opruimen, wandelen, bewegen etc.. Als je onrustig bent, zoek dan naar activiteiten die boeiend zijn. Daar is nu alle tijd voor!

Flow will beat the virus! Binnenkort gaan ook de kantoren weer langzaam open en ook daar is Flow nodig binnen de operationele teams om samen te komen tot maximaal eindresultaat en het eventuele weg werken van achterstanden.


Frank Mekel MBA

Flow4Change Interim management & Operations

06-1852990065 weergaven0 opmerkingen

留言


bottom of page